B2B = Transylvania 30km+Marathonul Internațional Brașov 42km


      Despre această cursă am visat și anul trecut. Am rămas cu un vis neîmplinit..ba nu, nu e un vis din ăla în care ai un scop pentru care trăiești, dar e un gând care mă măcina de vreo 360 de zile. Trebuia consumat, ca liniștea să se instaleze imediat. Ideea de 50km a fost prezentă vreo jumătate de an, după care a venit planul B care suna a Weekend Prelungit cu alergări. Deci, 30km cu denivelare 2500m deja devenise realitatea în care pluteam. A urmat înregistrare în primele ore declarate deschise de organizatori. Cazare. Plan achiziție echipament.

      La fel ca și pentru alte curse au fost scrise feedback-uri despre aceasta. Primele peste care am dat au fost cele negative legate de organizarea proastă, marcaj slab și înjurături chiar și de origini franțuzești :) Butonul IGNORE mereu îl țin la îndemână așa că nici de data asta nu am făcut excepții. Dacă se plâng - acolo trebuie să ajung! Am timpul limită la un punct intermediar și cel de la final pe care îl estimez cu "până la 10 ore din 15". 

     Deșteptător sunat. Cafea ingerată. Start pornit la ora 9:00. Emoții și genunchii care tremură de bucurie încă de la primii KM. Am așteptat atât de tare să vină momentul acesta când o să inspir mirosul molizilor și cel mai important sunetul pașilor și respirațiile ritmice să fie unica melodie pe care o voi asculta în următoarele ore.



           A fost vesel atunci când eram întrebată dacă nu mă sufoc în ale mele 2 maieuri (a se înțelege că aveam o respirație că avea să sperie orice medic cardiolog) ca răspuns nu aveam decât o frază "că mi-e lene" (poate eram îmbujorată și transpirată dar degetele de la mâini deja prindeau o culoare care îmi dădea de înțeles că sunt deshidratată sau poate chiar începe dă îmi fie frig..pe bune)..La un moment dat am intrat frumușel în ceață unde clar am început să simt frigul - în acel moment mi-am adus aminte ca mi-am pus o bluză mai groasă în ruxac dar în ultima clipă am scos-o pentru că mi-am dorit să MĂNÂNC pe munte nu să car garderobă :)))). 





        Am pus pelerina waterproof pe mine și am simțit că e mai cald..dar nu suficient. Iată de ce nu o să mai ignor cerințele organizatorilor.
       Prin ceață era o vizibilitate redusă. Am încurcat traseul de câteva ori. Ba chiar o dată, pentru a nu mă întoarce pe gheață înapoi, am vrut să merg pe scurtătură. Am zburat vreo 15m, m-am rostogolit de vreo 2 ori și m-am apucat de un tufar de jnepeniș ca să mă opresc din zbor )). 

      Imediat am înțeles că viteza va fi redusă PER TOTAL în cursa mea și am în față o singură problemă - să ajung întreagă la final.

       Peste aproape 4 ore am ajuns la Cabana Mălăiești. Am mâncat niște alune, am facut plinul de izotonic. Poze. 


      Am pornit spre o altă urcare cu mai multă zăpadă și ceață. Imediat cum am urcat pînă la nouri au început tunetele și să cadă ploaia. Abundent.

          A fost, așa, ca în filme: furtună, ploua și ningea în același timp iar noi urcam ținându-ne de frânghie, unul câte unu. Urmele din zapadă erau fix atâta cât să pui vârful degetelor și să poți înainta sus pe creastă. Pas cu pas urcam și temperaturile scădeau, noi toți uzi de transpirație, mai întâi, apoi de la ploaia care ne tot cernea deasupra, se găsea câte un gentil din ăsta în fața mea care să mă întrebe "are you OK?" și apoi încă peste ceva vreme "where are you from?". Daaaaa, e foarte bine în așa momente să începi să dai întrebări de cultură generală sau să nu pari un zombie care urcă ca într-un coșmar un munte prins în furtună, dar mai bine să taci și să urci mai repede că depășirile sunt egale cu moartea iar eu deja începeam să intru în hipotermie..)))

      Am ajuns pe vârf...tremuram că îmi părea că tot acolo va trebui să caut semnal și să fac mai întâi o programare la dentist apoi să încep coborârea. Nu îmi puteam fixa piciorul pe poteca și nemaivorbind de pietre ca să pot scăpa cumva de ceață mai repede. Am început însă să cobor în linie șerpuită (mai în glumă mai în serios, credeam că asta o să îmi adune ceva metri la distanța mea pe final și pe lângă selfie-uri o să fiu o eroină care nu s-a lăsat învinsă de frig, că de alde mine au mai fost vânători de selfiuri în condiții extreme) ))). Au dat căldurile peste mine când am ajuns la niște bucăți de traseu care le coboram în mâini. Mă trecea recele pe la spinare când au venit bucățile cu lanțuri de care mă țineam la coborâre și pașii de cel puțin 90cm în gol. Am avut mare noroc și de tufișurile de jnepeniș dar mai ales de buruianul de pe care tocmai se topise zapada și de care mă țineam. 


Până pe la KM 25 a ţinut bateria de la ceas. Aveam 7ore 30min deja trecute de la start. Am făcut încă vreo 8-9KM până la finish. Că nu e linie dreaptă acolo pe munte :)) În total au fost cam peste 35 :P )) 
     
      În tot acest timp îmi doream să ajung în pădure, pentru că acolo sigur era mult mai cald și îmi dădeam seama că degetele mele de la mâini erau cu 2 mărimi mai mari, de o culoare care nu se regăsește la curcubeu iar mănușile deja erau prea departe în ruxac ca să le scot. 

        Pe marginea râului m-am rătăcit pentru câteva sute de metri, dar la cât de fascinant era peisajul am revenit în fugă pe traseu. A pornit ploaia din nou când eram la km 26..dar a plouat torențial că deja alergam și aveam impresia că am 2 legheane de apă în loc de încălțăminte și nu că aș vrea să mă plâng, ba chiar vreau să le mulțumesc celor de la ZuMont pentru LaSportiva Akasha ale mele. Îmi plac mult și chiar le recomand. Nu sunt cele mai potrivite pentru alergările prin ploaie, dar în acea zi mă gândeam de ce nu se face încălțămintea prin care intră apă pe deasupra să se scurgă totul cumva prin talpă? pentru că în această cursă nu m-am gândit la bătăturile pe care o să le fac de la umezeală, ci cum să nu îmi rup gâtu în vârf de munte. Cam atât. Pentru cei care au copilărit sau au avut ocazia să vadă niște glod de țară până la genunchi dar în care intram, clar, până la gleznă și acum și-ar îmagina că am alegat ultimii 5km prin așa un noroi sexy și ploaie torențială în același timp atunci să știți că doar trebuie acum să auziti "groh-groh" șă înțelegeți cât de pitoresc a fost acest colț de rai, Transylvania :)))



UPDATE: limita 15h, timp 8:53:08, general 30KM - loc 114 din 139, categorie feminin 18-39ani loc 21 din 25 :))

       Nu au fost afișate rezultatele oficiale, iar eu am ajuns, pe unde mergând în genunchi, pe unde lunecând pe spate.. după aproape 9 ore mi-am luat medalia și am plecat spre Brașov de unde trebuia să îmi ridic kit-ul de participare în următoarele 2 ore pentru a 2-a zi, pentru că 30km au fost sexy (mă repet) dar încă niște 42km se cereau în meniul de Duminică.

       Cu o oră înainte să se închidă expo, nourii se mutase ca și mine de la Bran la Brașov. Nourii au rămas în treaba lor, eu am plecat să spăl ...tot frigul de pe mine. 

       Mai am 12 ore. 

       Am dormit pe bucăți - vreo 3 ore.

      Duminca, 8:00, alinierea la start. Eram pregătită de o denivelare de 1000m pentru toată distanța de 42km și de serpentinele care urmau în lungi urcări și coborâri. Consumul de geluri cu o zi înainte de această cursă, azi mă făcea la fiecare 500m să îmi aduc aminte cât rău îmi face zahărul dar oricât de mult nu l-aș amâna, tot el o să mă aducă la final. Pe traseu am băgat vreo 3 kile de banane și mult izotonic de pe mesele organizatorilor. Favorita mea "glocoza" am ascuns-o pentru fiecare 15km câte un pătrățel. Cvadricepșii m-au salutat de dimineață, dar eu le-am făcut semn să nu scheaune decât după KM30. Carnea e carne și face fix cum simte mușchiul ei. Genunchii i-am legat cu banda kinetoterapeutica și m-au lăsat că alerg aceste 2 zile. Am făcut 38km în 4 ore 28. Tot ce a fost până la final a fost o bucată de traseu prin oraș, iar micile scări de 8-10cm peste care trebuia să pășesc atunci îmi păreau o prăpastie. În 5 ore am luat medalia. Nu mi-am pus scop de un timp limită, mai mult mi-am dorit să fiu în mișcare și să celebrez cumva schimbul de prefix.

UPDATE: limita 6 ore, timp 5:09:35, general 42KM - loc 98 din 111, categorie 18-34 loc 8 din 8 :))

Și dacă ieri am alergat 30KM ca să-l petrec pe 29 cumva. Duminica, 21.05, a venit și 30'u.

Ca în fiecare an. Pe repeat, pe la 17:30.  

Și totuși de data asta cumva mai diferit :)


Comments

Popular Posts